Gregoriaanse vieringen

We zijn in 2016 met een nieuwe muzikale cyclus in de Sint-Norbertuskerk begonnen, namelijk van Gregoriaans gezongen vieringen. Het Gregoriaans is bij wijze van spreken de moeder van de Europese kerkmuziek. Na het Tweede Vaticaans concilie, waar de nadruk is komen te liggen op de volkstaal, kwam het Gregoriaans wat in de verdrukking. De teloorgang zou echter een groot verlies zijn voor de eredienst en voor de kerkmuzikale cultuur. Het gregoriaans, liefst gezongen zonder instrumentale begeleiding, is meditatief en schept een zeer serene, ingetogen sfeer die het bidden vergemakkelijkt. Het laat op unieke wijze woord en klank ineenvloeien en mekaar versterken. De gezangen zijn in het Latijn, maar we zorgen steeds voor een vertaling.

afbeelding gregoriaans.JPG